Сценарій " Украінська вишивка - це модно та стильно"

Підготувала учитель української мови та літератури Лапінська Марія Василівна

- Із знання своєї мови, свого родоводу, історії рідного краю починається людина. Мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, добре слово сусіда, незамулена криниця, з якої пив воду мандрівник – все це родовідна пам’ять, наша історія, наші символи. Без усього цього не буде нас –українців. У рамках тижня української мови та літератури сьогодні ми проведемо показ мод , який пройде під гаслом:» Украінська вишивка -  це  модно та стильно», та вона є  оберегом українця.

- Ми сьогодні раді вітати всіх, хто любить нашу неньку Україну, рідну мову, хто гордий тим, що народився українцем, всіх, кому дорогі прадідівські традиції.

  Національний одяг – це святиня кожного народу. Вишита сорочка, вишитий рушник, хустка – здавна є найсвятішим  подарунком, коли хтось вирушає в далеку дорогу. Повага до одягу – це повага до свого роду, народу. Здавна одяг українців мав бути вишитим.
Кожен народ має індивідуальне обличчя як у духовній культурі, так і в побуті. Ця інди­відуальність знайшла своє відображення і в тра­диційному народному одязі. Характерною рисою українського народного одягу є його декоративна мальовничість, вишивка. Ви одразу це помітите, якщо уважно погляньте на вишивку рушників-вишиванок, скатертин, сорочок. Символіка яку використовували у вишивці була як оберіг. Так на сорочках зображували:

Символи води і сонця здавна символізували найважливіше – життєдайну силу, необхідну для земного життя та процвітання. Символи води зображували у формі букви S, а символи сонця – у формі квітки.
Вишиті символи калини благословляють на продовження роду. Добре, коли на весільних рушниках чи весільному вбранні вишита саме калина.
Листя хмелю також використовують в весільній тематиці – це символ буяння молодості.
Мак здавна використовується в українських оберегах – він має чарівну силу і захищає від зла. Таку ж силу має вишите на сорочці зображення маку  - жіночий символ чистоти, цнотливості, дівочої вроди. У той час як зображення дубу використовувати слід на чоловічих вишиванках. Дуб символізує чоловічу енергію та силу.
Для нашого регіону також характерним був геометричний
візерунок.
. В українському народному костюмі втілилася історична доля народу, його культура і традиції. Національний одяг зберігає в собі особливості різних культурних епох, тому він є одним з найважливіших історичних джерел вивчення культурних особливостей українського народу.
Археологічні розкопки свідчать, що український народний костюм з'явився ще в часи Київської Русі. Вже тоді чітко виявлялися регіональні відмінності в одязі. Це, перш за все стосувалося прикрас і орнаментів на сорочках.

    Про красу та самобутність українського одягу дуже точно сказав художник  Ілля Рєпін, порівнявши українок з парижанками:
“Тільки українки та парижанки вміють одягатися зі смаком! Ви не повірите, як чарівно одягаються дівчата, парубки теж спритно: ... це дійсно народний, зручний і граціозний костюм. А які дукати, моністи, головні убори, квіти! А які обличчя! А яка мова! Просто краса, краса і краса!”

Як відомо, український національний костюм не може існувати без аксесуарів . Це є одна з основних особливостей саме нашого традиційного одягу. Всі доповнення до необхідного вбрання з давніх часів несли в собі естетичні вподобання українців. Тут планка піднімалася настільки високо, що не кожна традиція інших народів могла конкурувати з давньоукраїнською.

Також обов’язковими для пращурів були пояси і головні убори
 Народне прислів'я каже: «Без верби і калини нема України». До цього прислів'я ми додаємо: «Без сорочки, верби і калини нема України». Тому що вишита сорочка і вишитий рушник стали українськими символами - оберегами.
 Українські костюми є національним надбанням нашого народу, ми дуже пишаємося їх яскравістю, колоритом, та майстерністю українських жінок. Яскравим і неповторним є жіночий український костюм.
.
  Рідними серцю візерунками прикрашали українки свій одяг і одяг своїх рідних. Як то було гарно і мило, коли наші пращури  йшли у свято до церкви, до школи у вишиванках. При цьому кожна жінка пишалася своїм виробом. Вишиванки були чарівні, барвисті, промовисті своїм орнаментом та кольорами, де кожна квіточка, листочок, кривулька мала своє значення. Тому сьогоднішній наш захід проходить під гаслом « Українська вишивка-це стильно та модно».

До нашого сьогоднішнього свята дівчата займалися пошуковою роботою
 у скринях своїх прабабусь і сьогодні презентують вам свої доробки.
 Вони  покажуть нам  жіночий одяг нашого регіону. Звичайно, нам вдалося віднайти дуже мало, але краще мало,ніж нічого.
Показ стародавнього одягу

Розпочнемо із буденного одягу, який вдалося нам відтворити ( спідниця із  пасом- волосінка, сірдак, сорочка без вишивки і звичайно, головний атрибут жінки- хустка.

Святковий одяг, який нам вдалося віднайти. Зверніть увагу на неповторну красу вишивки (спідниця шалінова, вишивана сорочка, запаска та незмінно- вінок з лентам.



Найцінніша знахідка нашої колекції-уважно погляньте на вишиванку,якій більше ста років. … Це вишиванка бабусі нашого односельчанина Зальцмана Євстахія. Оцініть неповторність орнаменту,клопітку роботу майстрині.

Звичайно,взимку наші пращури носили верхній одяг- це(кожух,виготовлений із натуральної сировини, спідниця тепла або шалінова,чоботи,хустка польська шерстяна).Ми не взяли кожухи, але вони збереглися ще у багатьох родин нашого села. Зверніть увагу на кольори та орнамент хусток.

Перлиною нашої колекції є весільний одяг (вишитий горсик,запаска, шалінова спіднииця, сорочка і галька та вінок із різнокольоровими  лентам).

І Ще раз поглянемо на неповторну красу вишивки ( вихід всіх разом).

Хочу представити вашій увазі фотографії сьогодення, а ви подивіться і скажіть, чи має таку красу будь який інший народ.
Фотографії учнів, учителів у вишиванках.

Презентація

Український національний одяг швидкими темпами входить у моду. На великих подіумах світу показують колекції одягу із елементами укр.. вишивки. Ми вирішили не відставати від моди та  найбільші модниці нашої школи представлять вашій увазі оригінальне сучасне вбрання з елементами національної вишивки, яке їхні матусі та бабусі вишивали власними рукам або купили.
Отож, зустрічайте-нова колекція одягу від модельєрів нашої школи під назвою
 «Стриганчанка».
Особливістю нашої ексклюзивної колекції є її простота та збереження національних традицій.
Представляємо вашій увазі першу модель нашої колекції- класичні штани з яскравою вишиванкою під назвою «Макове чудо».Основний аксесуар-окуляри
.
Друга модель нашої колекції «Ніжна лілія». Цей образ підходить для романтичної  прогулянки,побачення. Зверніть увагу на простоту і в одночас  легкість образу .Класична спідниця вдало поєднана із шифоновою блузкою.

Наступна модель- плаття для сценічного виступу,для урочистих подій під назвою «Польове чудо».Зверніть увагу на масивність вишивки,скільки часу потратили на роботу .


Як приємно коли наші учні та вчителі одягають на свята вишиванки. Пропонуємо вашій увазі класичну модель під назвою
 «Шкільна форма».
Кожен орнамент є неповторним і в кожному регіоні він відрізняється. Пропонуємо переглянути моделі гуцульських костюмів, які   складаються із спідничок, горсиків та сорочок. .
Наступні моделі -красиві, вишукані плаття вишиті бісером- Погляньте на орнамент, неперевершено. Без сумніву, мама постаралася для своїх дівчаток-двійняток.

Також пропонуємо сучасні та оригінальні вишиванки бісером –це блузки та туніка ,які вдало поєднанні із сучасним зручним одягом –джинсами. Такий образ можна використати як для свята, так і в будень.
Восьма модель- «Гавайський вечір. Цей образ створений для відпочинку та розваг В комплект входять джинсові шорти, комбінезон, простий блузон.
І ще одна оригінальна модель- костюм сучасної дівчини,яка любить свою країну. Зверніть увагу на оригінальність моделі. Як вдало, по сучасному поєднана старовинна вишивка із сучасною спідницею. Доповнює образ стильна сумка.
 Десята модель- «Сонячна фея» Святкова сонячна сукня, вишита бісером, для урочистих подій. Основний аксесуар-окуляри та вінок.
Пропонуємо вашій увазі дискотечний костюм .Шкір'яна спідниця та вишита блузка кремового кольору,(до речі пастельні кольори є наймодніші у цьому сезоні.  .Він оригінальний,зручний. Погляньте,як легко рухається наша модель.
І на завершення  нашої колекції - вишивані сукні, які можна одягати на побачення,весілля,урочисті події. В наш час стало модним одягати вишивані сукні навіть на заручини  .Головна прикраса     вінок.
Дякуємо усім, хто допомагав у організації свята. Сподіваємося, що сьогоднішній показ спонукає вас у майбутньому любити, шанувати своє, рідне. Пишатися та гордитися минулим,зберігати та передавати своїм нащадкам звичаї та традиції.…
Отож,бажаю усім, будьте стильними, любіть свою мову, звичаї, традиції, свою країну.

Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар